• De Twentse IT-magnaat Gerard Sanderink is opnieuw in opspraak geraakt. De eigenaar van ict-bedrijf Centric en bouwbedrijf Strukton heeft bewijsmateriaal vernietigd.
  • Dat blijkt uit een proces-verbaal, aldus de advocaat van de ex-vriendin van Sanderink.
  • Sanderink is in gevecht met ex-vriendin Brigitte van Egten en is al meerdere malen veroordeeld voor smaad en laster.
  • Een politie-inspecteur wilde in verband daarmee beslag leggen op Sanderinks mailbox en telefoon. Aanvankelijk weigerde de ondernemer zijn iPhone af te geven.

Gerard Sanderink, de eigenaar van bouwbedrijf Strukton, automatiseringsbedrijf Centric, is opnieuw in opspraak geraakt. Hij weigerde zijn iPhone af te staan aan een deurwaarder en heeft bewijsmateriaal op de telefoon daarna vernietigd, schrijft Tubantia op basis van een proces-verbaal dat is ingezien door de advocaat van de ex-vriendin van Sanderink.

De Twentse multimiljonair ligt al ruim twee jaar overhoop met zijn ex-geliefde Brigitte van Egten. Sanderink beschuldigt haar van fraude bij zonnepanelenbedrijf Dutch Solar Systems, dat hij eveneens in bezit heeft. Van Egten was daar directeur.

Sanderink schakelde onder meer twee bureaus in die onderzoek instelden naar Van Egten. In een van de rapporten wordt Van Egten fraudeur, dief, seksexploitant en souteneur genoemd. Hard bewijs daarvoor ontbreekt. De rechter heeft Sanderink al tot drie keer toe opgedragen het rapport te vernietigen en te rectificeren.

De rol van Rian van Rijbroek

Het conflict tussen de twee oud-geliefden is bovendien verweven met de betrokkenheid van Rian van Rijbroek bij Sanderinks bedrijf Centric. Van Rijbroek is een zelfverklaard cyberexpert, maar technologiekenners trekken haar kunde in twijfel.

In 2018 viel Sanderink voor charmes van Van Rijbroek, die twintig jaar jonger is. Daarna zette hij Van Egten uit de stichting die zijn nalatenschap van naar schatting honderden miljoenen beheert. Dat was de start van de juridische strijd met zijn ex-vriendin.

Volgens Van Egten is Sanderink in de ban van Van Rijbroek. Zij zou achter de schermen aan de touwtjes trekken. De IT-ondernemer ontkent dat. "De beslissingen komen uit mijn koker. Op alle fronten", zei hij in 2019 in gesprek met Quote. "Rian heeft me gewoon op een paar risico’s gewezen, net als anderen dat doen."

Sanderink weigert zijn telefoon af te geven

Omdat Van Egten vermoedt dat Sanderink haar nog steeds lastigvalt met valse beschuldigingen, liet zij beslag leggen op zijn telefoon en mailbox. Op 21 december ging de deurwaarder daarom langs bij het hoofdkantoor van Strukton in Utrecht, schrijft Tubantia.

Die kreeg nul op het rekest, dus werd een politie-inspecteur erbij geroepen. Ook daar bleek Sanderink niet gevoelig voor, blijkt uit het proces-verbaal van de deurwaarder. Hij weigerde zijn telefoon af te geven en riep: "Raak mij niet aan want ik stuur een knokploeg op u af."

Strukton-manager Erik Hermsen greep in. Hij overtuigde Sanderink om zijn iPhone toch af te geven, maar die gaf daarbij niet de pincode. Later, toen de politie de toegangscode had achterhaald, bleken alle data van de iPhone gewist.

Uit andere documenten die in beslag zijn genomen, waaronder e-mails in Sanderinks mailaccount bij Strukton, blijkt dat het vermoedelijk Rian van Rijbroek is geweest die de telefoon op afstand heeft schoongeveegd, aldus Tubantia.

De advocaat van Brigitte van Egten is furieus. "Sanderink begaat een ernstig misdrijf door tijdens de beslaglegging opzettelijk bewijsmateriaal te vernietigen. Dat is absurd, zeker gelet op zijn rol als eigenaar en bestuurder van Strukton en Centric", zegt hij tegen Tubantia.

Sanderink en Van Rijbroek waren niet bereikbaar voor commentaar.

Bekijk ook het item dat Arjen Lubach maakte over Gerard Sanderink en Rian van Rijbroek:


Lees ook: